zeiljas plaatje
Nieuws

De zeiljas naast praktisch ook een mode item

Langzaamaan kruipen we richting het najaar en is het vertoeven op je boot met een korte broek en een t-shirt verleden tijd. Als je toch lekker wil blijven watersporten dan zal je op zoek moeten gaan naar goede kleding. Vaak zijn er zelfs in de winter zogenaamde winterwedstrijden met jachten. Goede kleding is dan belangrijk om te kunnen blijven presteren en niet te onderkoelen. Een goede zeiljas is daarin een belangrijk element. De zeiljas wordt voornamelijk gedragen op een zeiljacht. In de open klasses wordt dit niet gedragen omdat er te weinig bewegingsvrijheid in zit en als je echt te water raakt blijf je er niet mee droog. In dit blog vertellen we je graag mee over de zeiljas.

Wat voor zeiljas heb ik nodig?

Een zeiljas heeft als doel om je droog en warm te houden op een zeiljacht. In sommige gevallen zit ook het zwemvest erin verwerkt maar meestal niet. Als laatste zie je ook steeds meer dat het een fashion item is. Op je jacht wil je nu eenmaal fashionable voor de dag komen. Wellicht wel de belangrijkste reden dat je niet veel zeilers met een regenjas op hun jacht zien. Daarvoor is deze sport toch even te decadent. Toch zitten er ook praktische voordelen aan de zeiljas ten opzichte van de regenjas. Zo is de jas specifiek voor het zeilen vaak gevoerd en is van een dikker waterdicht materiaal gemaakt. Zodoende blijf je er ook warmer in en hoef je er geen jas onder te dragen als er koudere temperaturen zijn. Daarnaast zie je vaak dat er een grotere kraag op zit met een degelijkere capuchon. Bijvoorbeeld doordat er een cap op zit. Dit omdat buiswater vaak horizontaal op je afkomt met de kraag en de goede capuchon ben je daar beter tegen beschermd.

Een goede zeilbroek bij de zeiljas

Bij een goede zeiljas hoort ook een goede zeilbroek. Vaak worden er ook sets verkocht die bij elkaar horen. Een zeilbroek heeft vaak een soort tuinbroek achtig uiterlijk. Daardoor kunnen ook je benen en je middel niet snel nat worden en zakt je broek ook niet snel af. De waterdichte stof van zowel de zeiljas als de zeilbroek is wel vaak ademend. Een belangrijk aspect omdat je vaak veel beweegt op een jacht en het soms zwaar werk is. Door de ademende stof ga je minder zweten waardoor je alsnog nat wordt.

Laat een antwoord achter